Fiets in een week tijd van de Golf van Biskaje naar de Middellandse zee, dwars door de Pyreneeën. Dit gebergte, op de grens van Frankrijk en Spanje, staat bekend om de rustige wegen, indrukwekkende vergezichten en bijzondere flora en fauna. Ontspanning door inspanning - dat is wat deze reis het best omschrijft.

Een groep vale gieren cirkelt rond boven ons hoofd. Wij steken de grote weg af en duiken via een korte afdaling de rollende heuvels in en worden begroet door prachtige vaalrode koeien die rustig grazend genieten van het groene gras. In de verte doemt een wonderschone berg op met weerstation op de top. Een groter gevoel van geluk en vrijheid kunnen we ons niet voorstellen en dat al na luttele kilometers op de eerste dag van deze tocht.

De dagen erna rijden we de echte bergen in. Vanaf hier is het vooral veel klimmen, klauteren en afzien geblazen. Maar de omgeving is onverminderd schitterend en dit helpt het leed enorm te verzachten. Bovendien is het afdalen heerlijk op de verkeersluwe wegen en we raken elke dag wat meer verliefd op dit gebergte. De ene dag fietsen we door de wolken heen naar boven, dan weer tegen een strakblauwe lucht en soms zelfs in dichte mist. Buien worden ons bespaard tot de laatste dag, maar dit mag de pret niet drukken bij de aankomst. Om de uitgestrekte blauwe skyline van de Middellandse zee te mogen begroeten na zeven dagen door de bergen voelt wat onwerkelijk, maar vooral heel erg bevredigend. De Trans Pyreneeën is in de pocket – wéér een uitdaging die van het wensenlijstje geschrapt kan worden.

Als organisator zijn wij blij dat we aankomend jaar weer terug mogen komen en we kijken er nu al naar uit om deze tocht met jou te gaan doen. We hebben genoten van de gastvrijheid van de mensen, de overweldigend mooie natuur en rustige wegen waar soms geen enkele auto naar boven lijkt te komen. De gemiddelde dag afstanden zijn niet al te lang, we fietsen van hotel naar hotel en de klimmen zijn minder slopend dan in de Alpen. Hierdoor blijft er voldoende tijd over voor herstel en ontspanning, waardoor dit een zeer gemoedelijke trip genoemd mag worden.

Praktische informatie

Jouw bagage en fiets geef jij vóór donderdag 17 augustus af bij De Proloog in Amerongen of bij Wielercafé Cyklist in Eindhoven. Heb jij een bus ticket bijgeboekt? Dan stap je bij één van die 2 locaties op donderdag 17 augustus op en begint voor jou het avontuur. We rijden in comfortabele en luxe 9-persoonsbusjes, waardoor we ontspannen afreizen naar de Pyreneeën. De heenreis is inclusief een overnachting, zodat we niet in de knoei komen met transport van materiaal. Wanneer je met eigen vervoer komt (bijvoorbeeld de trein of het vliegtuig) zien we je dan dus een dag later in San Sebastian. Hierdoor heb je zelf de keuze hoe jij wenst te reizen.

Op vrijdag 18 augustus dineren we samen om zo elkaar beter te leren kennen, maar ook om essentiële reisinformatie te kunnen doornemen. Bij voorkeur ben je hier dus al bij, maar mocht je door het reisschema wat later aansluiten – geen nood. We beginnen de eerste dag met een ontspannen ontbijt waarbij de belangrijkste zaken nogmaals herhaald worden. Om er rustig in te komen fietsen we op de zaterdag een heuvelrit met minder dan 100 kilometer op de teller. Onderweg zorgen wij voor lunch en bevoorradingsposten, zodat jij niks meer hoeft te doen dan je trappers rond te draaien.

Programma

In zeven fietsdagen trekken we van west naar oost door de Pyreneeën. Na de vierde etappe hebben we een rustdag. We maken bijna 20.000 hoogtemeters en per dag leggen we gemiddeld 120km af. Elke dag ontbijten we op tijd, zodat we in de frisse ochtendzon kunnen vertrekken. De bevoorrading onderweg en lunch bepalen we de dag ervoor. Dit ivm de weersomstandigheden en samenstelling van de groep. We finishen iedere dag bij het hotel waar we overnachten en, waar mogelijk, dineren we daar ook. Hierdoor heb jij lekker de tijd om te douchen, te herstellen en genieten van een welverdiend biertje, wijntje of ijsje bij aankomst van de etappe.

Zat. 19 augustus
95km - 1750hm
Vanaf een prachtige baai aan de Golf van Biskaje zetten we koers richting de Pyreneeën. Deze beginnen vanaf deze kant vrij tam, maar de omgeving is mooi. We fietsen praktisch de hele dag op Spaans grondgebied en bedwingen onderweg de heuvels Otxondo en Izpegi. Na deze laatste pukkel rijden we Frankrijk binnen en finishen in het pittoreske Saint-Jean. Prima rit om warm te draaien.
Zon. 20 augustus
115km - 2750hm
Al vrij rap doemt de eerste serieuze col op van deze tocht. De nog onbekende en onontdekte Ahuski klim heeft een zwaar middensegment van rond de 10% en voert je door rustige schapenweides voor het eerst naar een hoogte van boven de 1000m. We sluiten af met de combinatie Hourcère / Soudet – een pittige beklimming die in de Tour als 1ste + 3e categorie klim te boek zou staan. Serieus werk.
Maa. 21 augustus
91km - 2650hm
De bekendere namen doemen op. We doen vandaag de Col de Marie-Blanque aan, gevolgd door de Col d’Aubisque en tot slot nog een korte vals platte oversteek naar de Soulor. Vanaf daar dalen we af naar het hotel in Argeles-Gazost. Voor wie hier nog frisse benen heeft en zich graag wil uitleven: deze etappe is uit te breiden met de Col de Hautacam (13,6km à 7,8%). Prachtig uitzicht als beloning.
Din. 22 augustus
115km - 3350hm
De klassieke Pyreneeënrit vandaag: Tourmalet, Aspin en Peyresourde. Al in 1910 werden deze cols bedwongen in de Tour de France en ook jij kan vandaag geschiedenis schrijven. Alle registers kunnen open, want de dag hierna is er een rustdag. Vergeet vooral niet te genieten.
Woe. 23 augustus
Rustdag
We zitten in Bagneres-de-Luchon, bekend vanwege zijn thermale baden. Heerlijke plek dus om te ontspannen, herstellen en genieten van de fantastische omgeving. Voor wie toch onrustige benen heeft is er ook goed nieuws: de Port de Bales of Superbagneres liggen om de hoek. Leef je uit.

Don. 24 augustus
175km - 3800hm
De Koninginnerit! We trekken de grens weer over en gaan naar Spanje. Dit doen we via de listige Col du Portillon. Daar wachten twee lange klauterpartijen: de Puerto Bonaigua en Puerto del Canto. Geen hele steile klimmen dus, maar wel een langzame uitputtingsslag. Tot slot dient er vals plat omhoog naar Andorra gereden te worden. Ga er maar aan staan.
Vrij. 25 augustus
123km - 2800hm
Na gisteren lijkt dit een makkie. Maar vergis je niet: Er dient eerst geklommen te worden naar het dak van deze tocht, de Port d’Envalira. Op 2400m hoogte is het met afstand het hoogste punt en tevens het hoogste wat je per fiets kan bereiken in de Pyreneeën. Daarna volgt een lange afdaling naar Ax-les-Thermes. Geen tijd om bij te komen, want daarna dient de Col de Pailheres zich aan.
Zat. 26 augustus
148km - 2400hm
De laatste fietskilometers van deze tocht. Voor de champagne open mag, beklim je allereerst de wonderschone Col de Jau. Je fietst dwars door een nationaal park en dat komt de rust en het uitzicht ten goede. Na een heerlijke afdaling gaat het nog één keer omhoog met de beklimming van de Col de Palomere. Daarna zetten we koers naar de Middellandse zee met finish in Argèles-sur-mer.
Zon. 27 augustus
Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van elkaar. De fietsen en bagage nemen wij natuurlijk weer mee terug naar Nederland. Als je een bus ticket hebt bijgeboekt stap je moe maar voldaan van een prachtig avontuur bij ons in de bus en kun je de hele dag nog nagenieten van je prestatie. Wij zorgen voor een centrale drop-off in Nederland van waaruit je verder naar huis kan reizen.
Vervoer van bagage + fiets de gehele reis
Alle overnachtingen (9) in hotel, inclusief ontbijt
Complete verzorging onderweg op de fietsdagen, inclusief lunch
Drie gangen diner of buffet iedere avond (9x)

Briefing en voorbeschouwing van elke etappe
Begeleiding onderweg door busje en/of auto
Was service voor sportkleding op de rustdag
Basis mechanische pechhulp onderweg
GPS-tracks van alle routes

Personenvervoer niet inbegrepen, bus ticket is los bij te bestellen voor € 200,- retour
Je deelt een kamer, 1 persoonskamer mogelijk tegen meerprijs van € 40,- per nacht
Categorie 1
Vrijdag 18 augustus '23 t/m zondag 27 augustus '23

 Voor € 1.100,- fiets je mee! 
                  Boeken                  
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Contact

+ 31 6 41 36 30 53

Klantenservice

Algemene Voorwaarden

Garantieregeling

Huisregels

Categorieën

Community

KvK: 76304973

BTW: NL003075523B92