LEJOG staat voor Land’s End – John O’Groats. Op het continent geen bekende tocht, maar in Groot-Brittanië is dit een absolute must en soort van 'rite of passage' als je serieus genomen wilt worden in het sportieve fietsen. Als je deze gefietst hebt krijg je daar meer kudo’s dan dat je de Tour gefietst zou hebben – dat niveau.

Lands End is het meest zuid-westelijke puntje van het Engelse vasteland. Vanuit daar gaat de tocht dwars door het diverse, afwisselende en charmante Britse landschap naar het meest noord-oostelijke puntje van Schotland, John O’Groats. Je doorkruist eeuwenoude bossen, treft mooi gedecoreerde huizen, grillige kustlijnen, prachtige meren en woeste hoogten. Deze reis is daarnaast cultuur historisch doorklieft met dagelijkse hoogtepunten, van de wieg van de industriële revolutie tot de overblijfselen van het oude Romeinse Rijk.

Historisch gezien is het End to End fietsen/wandelen/rennen/paardrijden sinds de jaren 60 van de vorige eeuw razend populair geworden onder de Britten. Waar je ook komt in Engeland, Schotland of Wales: men heeft er ooit gehoord van LEJOG, End to End cycling of JOGLE (omgedraaide variant). De snelste tijd per fiets is inmiddels officieel vastgesteld onder de 40 uur. Hier gaan wij niet aan komen, maar dat is ook niet het doel van deze tocht. Genieten plus lekker fietsen en ondertussen die sportieve prestatie van formaat leveren is waar het om draait. Hierbij respecteren we de diversiteit, geschiedenis en aantrekkingskracht van deze tocht: juist omdat iedereen het kan doen op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier heeft gezorgd voor de waanzinnige aantrekkingskracht van deze tocht.

Praktische informatie

Zoals gezegd, we gaan voor het lekker genieten op de fiets. Met deze gedachte in het achterhoofd zullen we elke dag op de fiets stappen en het is dus absoluut geen wedstrijd wie als eerste binnen is. We nemen van ’s morgensvroeg tot laat in de middag de tijd om onze miles weg te trappen, waarbij we ondertussen uitgebreid zullen pauzeren voor een welverdiende lunch. Tussendoor verzorgen we korte stops voor de nodige bijvulling van bidon en buik. In de avond is er tijd om zelf wat rond te kijken zonder fiets, plus lekker te genieten van de Britse keuken en de echte Engelse pubs. Onder het genot van een goede pint bespreken we vervolgens de dag van morgen, zodat jij onbezorgd je bed in kan duiken voor wederom een geweldige dag op de fiets de dag erna.

Gezien de logistieke uitdaging om op deze twee moeilijk bereikbare punten te komen, hebben we ervoor gekozen om met comfortabele en luxe 9-persoonsbusjes gezamenlijk af te reizen naar Lands End. Op zaterdag 17 juni 2023 zullen we vroeg in de ochtend vertrekken vanaf een centrale opstapplaats in Nederland om vervolgens via de ferry vanuit Calais naar Dover de oversteek te maken. Daarna volgt nog een dikke middag door kachelen, maar dan zijn we ’s avonds wel al op tijd in het hotel. Ideaal om even goed te eten, het materiaal in gereedheid te brengen en vervolgens een goede nacht slaap te pakken alvorens het avontuur kan beginnen.

Afgelopen jaar hebben we deze reis voor het eerst gefietst en het was echt volop genieten. In 12 dagen legden we een dikke 1600 kilometer af, met tussendoor een rustdag. De rustdag was zeker welkom, maar het aantal fietsdagen hebben we voor 2023 teruggebracht naar 11. Hiermee is deze tocht namelijk goed in te plannen binnen de 2 weken, zodat je geen extra vakantiedagen hoeft op te nemen om voor te bereiden of bij te komen. Bovendien pakken we door deze parcours wijziging een klein stukje Wales mee, iets dat de deelnemers van dit jaar als tip hebben meegegeven.

Programma

Op zondag 18 juni is het dan zover en fietsen we vanuit het hotel naar Lands End. Na de ceremoniële plichtplegingen (foto’s maken en het startschot lossen), zetten we koers door het authentieke maar ook verraderlijke Cornwall. De klimmetjes zijn hier kort maar fel en je fietst veel op en af over de vele holle weggetjes. Dit hakt er goed in op dag 1 en qua zwaarte is dit één van de pittigste dagen. Zorg er dus voor dat je rustig aan begint. Om jullie wat tegemoet te komen hebben we besloten deze dag kort te houden in de afstand. Het is tenslotte vakantie en we willen jullie niet direct op de eerste dag compleet afgebrand en chagrijnig aan het avondeten hebben.

De dag erna fietsen we langs de kliffen aan de westkant van het Zuidwestelijke schiereiland van Engeland. Eeuwenoude kastelen vullen het landschap en via smalle weggetjes met heggen omzoomd vervolgen we onze tocht richting het noorden. Onderweg zorgen wij ervoor dat het je aan niets ontbreekt; we verzorgen een koffiestop in de ochtend met lokale lekkernijen en ’s middags geniet je van een heerlijke, versbereide lunch ‘en route’. Tegen het einde van deze dag steken we de machtige brug over de Severn over om te finishen en overnachten in Wales.

We zitten bij de start van dag 4 slechts kort in Wales en steken snel weer de grens over met Engeland. Niet omdat we niet graag in Wales blijven, maar de kortste route naar John O’Groats loopt nu eenmaal meer door Engeland. We doorkruisen een rustig, bosrijk gebied, waar het heerlijk fietsen is en we vreten flink wat kilometers alvorens aan te komen bij onze finishplaats: Shrewsbury. Een fleurige, historisch belangrijke, stad, die ongelofelijk Engels aanvoelt. Het is de geboorteplaats van Charles Darwin en prachtige architectuur, vol met toffe vakwerkhuizen. We verblijven hier in een sfeervol hotel, midden in de stad.

Dag 5 staat in het teken van de industriële revolutie. We rijden dwars door het hart van het oude centrum van deze tijd. We proberen daarbij de echte grote steden te vermijden, aangezien het daar wat minder prettig fietsen is. Hierna volgt een langverwachte rustdag in Preston. Een niet zo bekende, maar authentieke Engelse stad, met voldoende bezienswaardigheden om je een dag mee te vermaken. Er kan gewerkt worden aan herstel en het vakantiegevoel zal overheersen nu de benen lekker stil gehouden mogen worden.

De dag erna pakken we direct goed uit met het Lake District, in het noorden van Engeland. Dit gebied staat bekend als een van de mooiste qua natuurschoon en is een populaire vakantiebestemming voor de Britten als weekend getaway. Hierna volgt op de 7de dag een soort overgangsetappe, waarbij we Schotland binnenrijden. In deze zogenaamde laaglanden van Schotland lijkt het landschap veel op dat van Nederland, met molens, akkers en veel lange wegen.

De laatste 4 dagen trekken we de Schotse hooglanden in. Voor diegenen die nog nooit hier geweest zijn: je gaat je ogen uitkijken. Prachtige panorama’s, verbluffende vergezichten en immense lochs wisselen elkaar af, zonder dat het saai wordt. Wie van ongerept natuurschoon en indrukwekkende landschappen houdt komt hier meer dan voldoende aan zijn of haar trekken. Het fietsen gaat welhaast vanzelf, want je vergeet bijna dat je nog iets aan het doen bent. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het hier makkelijk fietsen: de heuvels zijn glooiend en beklimmingen zijn lang maar nergens steil. Het lijkt meer op een soort vals plat, waarbij het prima te doen is om veel kilometers af te leggen. Dit zullen we ook moeten doen, want het is best een stuk door de Highlands heen voordat we aankomen in John O’Groats. Ons doel van deze reis is vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jan de Groot en er zijn nog steeds duidelijke sporen van zijn aanwezigheid terug te vinden. Maar daar is het ons niet om te doen. Wij willen aan de champagne en vieren dat we een onvergetelijke en onovertroffen sportieve prestatie hebben neergezet door in een kleine 2 weken al fietsend het hele Britse eiland doorkruist te hebben.

Op de terugreis zullen we eerst een dag moeten rijden om in Newcastle aan te komen. Vanuit daar pakken we de boot terug naar Nederland, die er gedurende de nacht over doet om de oversteek te maken. Na een ontbijtje op de boot zullen we dan afscheid van elkaar nemen op de ochtend van zaterdag de 1ste juli 2023, in de haven van IJmuiden. Voor de echte die-hards kan er nog gekozen worden om vanaf hier naar huis te fietsen. In dat geval zullen wij zorgen dat je bagage thuis gebracht wordt.

Vervoer van bagage + fiets de gehele reis
Alle overnachtingen (15) in hotel, inclusief ontbijt
Drie gangen diner of buffet iedere avond (15x)
Overtocht per ferry (2x) inbegrepen

Briefing en voorbeschouwing van elke etappe
Begeleiding onderweg door busje en/of auto
Was service om de twee dagen
Basis mechanische pechhulp onderweg
GPS-tracks van alle routes

Je deelt een kamer, 1 persoonskamer mogelijk tegen meerprijs van € 40,- per nacht
Categorie 2
Zaterdag 17 juni '23 t/m zaterdag 1 juli '23

 Voor € 2.375,- fiets je mee! 
   óf € 1.250,- voor 1 week   
                  Boeken                  
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Contact

+ 31 6 41 36 30 53

Klantenservice

Algemene Voorwaarden

Huisregels

Categorieën

Community

KvK: 76304973

BTW: NL003075523B92